8/04/2012

Suriye Sona Mı Geliyor

BM ve Arap Birliği’nin Suriye’deki krizi aşmak için atadığı Kofi Annan’ın istifa etmesi yeni gelişmelere gebe olduğumuzun bir göstergesidir. Uluslararası örgütlerin bugüne kadar Esad’ı durdurmak için uyguladıkları hiçbir strateji sonuç vermedi. Gözlemcilerin gönderilmesi, Annan’ın atanması, yol haritalarının kabul edilmesi, Rusya ve Çin’in ikna edilme çabaları ne yazık ki Esad’ı durdurmaya yetmedi. Dolayısıyla Annan’ın istifası ile yeni bir zemine geçilmiştir. Yeni zeminde birçok seçenek karşımıza çıkabilir. Suriye’ye yönelik uluslararası güçlerin direkt bir müdahalesi olabilir. Rusya ve Çin’in artık ikna olmasıyla birlikte bu ülkelerin desteğini kaybeden Esad’ın kendi isteği ile çekilmesi de söz konusu olabilir. Annan’ın atanması ve sunduğu yol haritalarının Esad tarafından kabul edilmesi Rusya’nın desteği ve onayıyla olmuştu. Yani Annan’ın istifa etmesi Rusya’yı ciddi anlamda köşeye sıkıştırdı. Dolayısıyla bugün Suriye’de yeni gelişmeler beklemeliyiz... 
Kürtlerin Suriye’nin Kuzey’indeki yeni konumlarına da hazırlıklı olmalıyız. Bunun anlamı şudur. Suriye’deki Kürtler kendi ülkeleri içerisinde federatif ya da benzeri bir yapılanmaya gidebilirler. Bu durumda Türkiye, Suriye Kürtleri ile iyi ilişkiler kurma stratejisini geliştirmeyi tecih edebilir. 
Geçtiğimiz gün Davutoğlu’nun ziyaret ettiği ve geçmişte ciddi sorunlar yaşadığımız Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi ile bugün Suriye ve Orta Doğu’da birlikte hareket etme kararı alıyorsak, Suriye Kürtlerine de PKK’nın etkin olmayacağı bir yapılanma içerisine girmeleri için destek olmalıyız. Bizim için sorun olan tek şey 900 km’lik sınırımızın PKK kontrolüne geçmesi riskidir. Hâlihazırda şehitler verdiğimiz bir mücadelede, bu konu son derece kritiktir. PKK’nın etkin olma stratejisi Türkiye için olduğu kadar Suriye için de sorunlu bir politikadır. Suriye’nin mezhepsel ve etnik anlamda bölünmesinin farklı etkileri olacaktır. Bölünme Suriye’yi Lübnanlaştıracak ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır. Orta Doğu ikinci bir Lübnan’ı kaldıramaz. Her durumda Suriye’de sona gelindiğini söylemek yanlış olmaz. 

No comments:

Post a Comment