Dünyanın en gelişmiş iki süper bilgisayarından biri olan Titan, bilimsel araştırmalar için bugün faaliyete geçti. Nvidia marka grafik işlemci birimleri (GPU) kullanan Titan, saniyede 20 trilyon hesaplama yapabiliyor. Süper bilgisayar, iklim değişikliğinden biyo-yakıtlara kadar sayısız alandaki araştırmalar için kullanılacak.
ABD Enerji Bakanlığı, dünyanın en gelişmiş bilgisayarlarından biri kabul edilen Titan’ı bugünden itibaren bilimsel çalışmalar adına kullanmaya başladı.
Titan, ABD Enerji Bakanlığı’nın araştırma laboratuvarları ağında yer alan, Tennessee eyaletindeki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda bulunuyor. Titan, 2005 yılında süper bilgisayar üreticisi Cray tarafından aynı laboratuvarda inşa edilen Jaguar bilgisayarının yeni versiyonu olarak tasarlandı. 224.256 AMD Opteron işlemciyle çalışan Jaguar, saniyede 2.5 katrilyon hesap yapma kapasitesine sahipti. Bilim insanları, Jaguar’daki CPU’ları (merkez işlemci birimi) GPU olarak değiştirdi ve bilgisayarı Titan’a çevirdi.
ABD’li uzmanlar, Titan’ın bir çok alandaki bilimsel çalışmalarda kullanılmasını öngörüyor. Bu alanlar arasında iklim değişikliğinin ölçümleri ve alternatif yakıtların geliştirilmesi gibi birçok başlık yer alıyor.
No comments:
Post a Comment